Kore İçecekleri & Turşuları





Dünkü Kore yemekleri yazımdan sonra , tüm hızımla ülkenin vazgeçilmez içki ve turşu zevkinden bahsedeceğim. Her ülkede olduğu gibi Kore'nin de kendine ait yerel içkisi ve turşuları bulunmakta. Diyorum hep bunlar bizde ne var ne yok kopyalayıp ülkelerinde faaliyete geçirmiş. (tabi kii şaka yapıyorum) Bizim nasıl rakımız varsa onların sojusu var , nasıl kışları salatalık , kırmızı pancar beyaz lahana turşusu yiyorsak Kore halkı'da çoğu yemeklerinde turşu tüketiyor.  Şöyle kısaca bildiğim yediğim , içtiğim , gördüğüm lezzetleri paylaşmaya hemen başlıyorum lafı uzatmadan. 


SOJU



Eveeet gelelim en favori içeceklerine , bizde rakı neyse onlarda soju var. Çiçek pasajında , Nevizade sokaklarında toplanıp masamızda meze 70'lik rakımız arka fonda Zeki Müren  çalarken dönen muhabbetli eğlenceli akşamlarımızı Kore'de yaşayanlar her köşe başında küçük bir iskemle ortada bir masa iki üç çeşit meze ile her iş çıkışı bile uğrayabileceğiniz ortamlar yaratmışlar. Bizimkiler kadar görsel şöleni olan mekanlar olmasa halkın ciddi şekilde eğlenip , dertlenip takıldığı yerler. 



Gelelim bu Soju neyden , nasıl yapılmış , nasıl içilir bir adabı var mıdır ?
 Soju  pirinçten yapılır , Kore de üretilen pirinç bizimkilerden farklıdır.
Soju da isteğe göre ilave olarak üretilirken  patates, buğday, arpa, tatlı patates ve tapioca  ilave edilir. Bu şekilde üretilen şişelerde soju bulunabilir. 
Sojunun tadı votkaya benziyor diyenler var ama alakası yok soju çok tatlıdır.
Alkol seviyesi çoğu alkole göre fazladır.  Görsel görüldüğü gibi tekila bardağı görünümlü  bardaklarda shot şeklinde içilir , öyle şarap içer gibi süzerek içemezsiniz. 😅
Alkol şişe de görüldüğü gibi durmaz denir , ama Soju emin olun o tatlı yeşil şişede olduğu gibi hiç tatlı bir etki yaratmıyor , alkol oranı çok yüksek olduğu için ben ne ettim de içtim diyebilirsiniz. 

Bizim nasıl bir Rakı rajonumuz varsa elbette Sojunun da var...
Bu rajon şöyle ; ast kişi, üstüne soju ikram ederken şişeyi iki eliyle tutmak durumundadır (üste bir şey verilirken iki elle tutmak her daim şart, o ayrı). üst kişi de şişeyi tek eliyle tutarak astının bardağını doldurur. üstü tarafından bardağı doldurulan ast, fondip yapmak durumundadır. “gambe” denir, kafalara dikilir, olaylar gelişir. 
 Yani Soju şakaya gelmiyor Kore'de.




💀💀💀


MAKGEOLLİ


Makgeolli yine Kore'ye özgü bir pirinç şarabıdır.
Soju'ya göre daha pahalı , genellikle orta yaş ve üzerindeki kişilerin tükettiği bir alkol türüdür. 
Bizim boza gibi bir kıvamı vardır , çoğu kişi alkol seviyesini yüksek bulmasa da Soju ile aynı eşitlikte olduğu bilgileri çoğu yerde yer alıyor. Malesef içme fırsatım olmadığı için yorum yapamayacağım , Türkiye'de ki Kore restoranlarında kendisine yer verildiğini görmedim.                        Bizim için tadının gargara tadı gibi olduğunu iddia eden bir kesim bile buldum. 
Pet şişe halinde satılması ne kadar kaliteli bir içki olduğunu konusunda tartışma yaratabilir bir durumda. Çocukken içtiğim hüptirik paketleri şeklinde shotluk versiyonları bile var. Bu Koreliler pratik adamlar vesselam. 

Kase içinde ki hali de bu şekilmiş.😐😐😑😑 
HİTE & CASS BİRA 

Bira olarak bu iki marka en popüler olanları , soju yoğunluğuna göre bira da aynı şekilde tüketim görüyor Kore'de.

Soju sertliğini almak için bira içine shot olarak atıp birayı çerezlik olarak kullanan kısımda yoğun.

Şimdi K-Drama ve K-Pop severler bira reklamlarının ne kadar da favori kesimle yapıldığının farkına varabilir. 😅😅😅



SONG JOON-ki (HİTE BİRA) 
 
 
 
 
HYUN BİN (YİNE BİR CAN ALICI HİTE REKLAMI)

T.O.P (CASS BİRA REKLAMI )


 

 Kwon Ji-Yong yanii G-Dragon (Hite bira reklamı )

Kore'nin belli başlı alkolleri bunlar gelelim turşu çeşitlerine.
Bu kadar alkol yeterli yazarken sarhoş oldum sanırım birazcık 💁





        Burası Kore'de bizim eski balık hali gibi bir mekan , hem binbir çeşit deniz              ürünün hemde çeşit çeşit turşunun satıldığı bir mekan. Busan'da bulunan bu yerin adı Jagalchi.


Gelelim en sevdiğim , masalardan eksik olmayan Kimçi turşusuna.



KİMCHİ - KİMÇİ 
Kimçi çin lahanası ile mayalanmış kırmızı biber ve sebzelerle yapılan bir turşu türü.

Büyük plastik kapların içinde hazırlanıp , buzdolabında bekletiliyor. Bir  turşu yapımı klasiği ne kadar uzun süre beklerse o kadar güzel bir lezzeti oluyor.

Mayalanmış kırmızı biber , aşırı acı bir şey.

Ben yediğimde çok sevdim , çoğu türk yemek blogunun da evde yaptığını gördüm çin lahanası bulduğum an evde deneyeceğim.
Zaten yediğim de verdiğim tepkiyi annem görse hiç mi hayatında turşu yedirmedik sana derdi.


Bir diğer turşumuz atıştırmalık çerezde diyebiliriz.
Myulchi Bokkeum
Tavada kızartılmış hamsi , bizim hamiler gibi etine dolgun hamsiler değil tabii daha ufak hamsileri tercih ediyorlar. Bunlar da kavanozlarda saklanıp yenilebiliyor. 
En güzel tada gelebilmesi için susam yağı ile yapılıyor. 
Tatmadım , tadar mıyım belki.. Pek balık seven biri değilimdir. 

Yine bir kimçi.. Turp kimçisi.

(Kkakdugi) – Turp kimçisi
Koreliler her sebzenin kimçisini yapmaya hak kazanmış bir ülke bence , biz nasıl her malzemeye değerlendirip Aşure yapmışsak bunlarda hadi her sebzeden hatta bazı meyvelerin bile kimçisini yapmışlar.

turplar boyutuna göre küp küp doğranıp , deniz tuzu , sarımsak , soğan , zencefil ile bekletilir.
üzerine pirinç , süt , kore biberi , balık sosu , şeker dökülüp bir kapta bekletilir.
Sonuç ; NEFİSS bir turşu o sert turpları katır kutur yemek çok güzeldi.
Şekerin etkisi ile acılığı giden turpun katılan baharatlar ve bekletilme süresinin kararı ile her çeşit kimçiyi yiyebilirim. ADAMLAR BU İŞİ BİLİYOR 👍👍

Evet Kore'de  ne yenilir ne içilir favori gıda ürünlerini bitirmiş bulunmaktayız.

Bu kadar mı yedikleri , içtikleri hayır tabi ki bildiğim tattığım şeylere yer vermek istedim ki sizleri de yanılt mıyım bu konuda 😅

Sizler için güzel bir yazı olmuştur umarım. Şimdiden tıklayan parmaklarınız , okuyan gözlerinize çok teşekkürler. 





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İÇ YAKANLAR DA BUGÜN: DO GA Nİ (SESSİZLİK)

Korean Kozmetik